Livsstilstips när du lever med inkontinens

Att leva med inkontinens kan vara en daglig utmaning. Oavsett om det är att rusa runt och försöka hitta en toalett i tid eller glömma inkontinensprodukter när du är borta från hemmet, finns det alla möjliga problem du kan möta. Att göra vissa livsstilsjusteringar kan hjälpa dig att inte bara hantera ditt tillstånd mer effektivt utan också öka ditt självförtroende i ditt dagliga liv.

 

Förstå inkontinens

Det finns några olika typer av inkontinens och de kan var och en orsaka olika problem. De vanligaste typerna av inkontinens är:

● Stressinkontinens – urin läcker om din blåsa är pressad av hosta eller skratt.

● Akutinkontinens – du känner ett behov av att kissa brådskande och du kan läcka innan du når toaletten.

● Överrinningsinkontinens – om du inte kan tömma blåsan helt kan detta leda till frekventa läckage.

● Funktionell inkontinens – du kan inte komma till toaletten i tid.

● Blandinkontinens – du har både brådskande och stressinkontinenssymptom.

● Neurogen blåsdysfunktion – blåsproblem på grund av sjukdom eller skada på ditt centrala nervsystem eller perifera nerver som hjälper till att kontrollera urinering.

 

Att söka medicinsk rådgivning för din inkontinens är viktigt eftersom din läkare kommer att behöva utesluta alla möjliga underliggande tillstånd innan du sätter dig på en personlig behandlingsplan.

 

Hantera inkontinens

Att lära sig olika tekniker och strategier är en viktig del i att leva med inkontinens. Låt oss ta en titt på några av de mest effektiva sätten att hantera ditt tillstånd.

 

Livsstilsjusteringar

  • Livsstilsjusteringar kan vara ett bra sätt att hantera dina symtom. När det kommer till din kost, försök att undvika irriterande ämnen i urinblåsan som koffein som kan göra att du är mer benägen att uppleva brådskande eller läckor.
  • Att dricka tillräckligt med vatten är också viktigt, men försök att begränsa eventuellt vätskeintag före sänggåendet för att minimera risken för nattläckage. Sikta på sex till åtta glas vatten per dag. Om du har några underliggande medicinska tillstånd, kontrollera alltid med din läkare eller sjukvårdspersonal hur mycket du bör dricka.
  • Att stärka dina bäckenbottenmuskler är ett annat bra sätt att minska inkontinens. Inkludera övningar utformade för din bäckenbotten i din dagliga rutin för att hjälpa till att stödja urinblåsan.
  • Övervikt kan leda till en försvagad bäckenbotten och extra tryck på urinblåsan, vilket ökar risken för inkontinens. Se därför till att äta en välbalanserad kost och träna regelbundet för att bibehålla en hälsosam vikt.

 

Praktiska tips för vardagen

Att hantera inkontinens innebär att du kommer att behöva använda några praktiska tips i ditt dagliga liv för att stödja din hälsa och ditt välbefinnande. Här är några av våra viktigaste rekommendationer:

● Välj rätt inkontinensprodukt för dina behov – se till att du har rätt uppsugningsförmåga och rätt typ av produkt för din kropp och symtom.

● Ha alltid med dig extra inkontinensprodukter och kläder när du lämnar huset.

● När du är på jobbet eller i en social miljö, se till att använda badrummet regelbundet.

● Om du reser, planera för raster så att du kan gå på toaletten och packa alltid alla produkter du kan behöva på resan.

● När du tar tåget eller flyget, försök att sitta i en gångsäte så att du enkelt kan komma åt badrummet så många gånger du behöver.

 

Genom att planera proaktivt för din inkontinens kan du upptäcka att din risk för läckage och brådska minskar. Du kommer också att känna dig förberedd och säker på allt som dagen kan erbjuda.

 

Emotionellt stöd

Att leva med inkontinens kan vara känslomässigt utmanande. Det är därför det är så viktigt att söka stöd från sjukvårdspersonal och dina nära och kära. Vårdpersonal kan ge dig vägledning och behandlingsalternativ, medan dina nära och kära kan ge dig känslomässigt stöd och förståelse. Att hantera den potentiella pinsamheten eller stigmatiseringen kring inkontinens innebär öppen kommunikation. Att prata om det är viktigt, speciellt om du stöter på en svår situation eller konversation. Att förstå inkontinens och dela din kunskap med andra kan hjälpa till att bryta stigmat kring det och låta folk veta att det är okej att prata om det.

 

Behåll en positiv inställning

Att upprätthålla en positiv inställning när man lever med inkontinens kan tyckas vara lättare sagt än gjort. Men genom att omfamna egenvårdspraxis och prioritera dina behov kan du känna en betydande förändring i ditt tänkesätt. Försök att sätta upp realistiska, uppnåeliga mål för dig själv och fira alltid varje seger – oavsett hur liten den är. Att vara proaktiv när du hanterar dina symtom kan ge dig en större känsla av kontroll över ditt tillstånd och hjälpa dig att fortsätta känna dig positiv, trots att du lever med inkontinens. Att effektivt hantera inkontinens innebär att göra livsstilsförändringar och söka stöd när du behöver det. Att vara proaktiv med dina symtom genom att planera framåt och införliva hälsosam mat, övningar och rutiner kan också hjälpa dig dagligen.

 

Vi hjälper dig gärna

På Attends förstår vi att dina inkontinensbehov är unika - därför erbjuder vi ett brett utbud av inkontinensprodukter. Klicka här för att utforska hela utbudet av Attends inkontinensprodukter.

Önskar du hjälp och rådgivning så är du varmt välkommen att kontakta vår personliga kundservice via telefonnummer: 020 - 77 80 00, eller mail: info@attends.se

 

Källor: 

●  NHS - 10 Ways to Stop Leaks

●  Mayo Clinic - Bladder Control Problems

●  NHS - Treatment for Urinary Incontinence

●  The Urology Foundation - Incontinence Tips

Recent Articles