Frågor och svar

Här hittar du svar på frågor och funderingar som ofta förekommer från våra användare. Ta gärna kontakt med oss om du har ytterligare frågor som du inte hittar svaret på här.

Q. Är det något jag kan göra åt min inkontinens? +

Har du möjlighet för det, så är det jättebra att stärka upp bäckenbottenmusklerna. Det finns många övningar som kan göras av både kvinnor och män. Detta är ett bra sätt för att förebygga, lindra och i många fall bli av med sina besvär, speciellt om du har en typ av stressinkontinens eller droppinkontinens. Läs mer om bäckenbottenträning på vår hemsida. Du bör alltid kontakta läkare för att ställa en diagnos för rätt behandling. Det finns många olika behandlingsmetoder.

Q. Är inte urinläckage typsikt för kvinnor? +

Nej, det stämmer inte. 1 av 5 personer är män som upplever och har någon typ av urinläckage. Men absolut, det är fler kvinnor som har problem med läckage och får det i tidigare ålder, men inkontinensbesvär är stort utbrett även bland män.

Q. Är urinläckage något som endast drabbar äldre kvinnor? Jag är relativt ung, men oroar mig för att jag kanske har inkontinensbesvär...? +

ålder är inte den enda faktorn; unga kvinnor kan också uppleva urinläckage vid träning eller andra ansträngningar. 1 av 4 kvinnor kan uppleva urinläckage på grund av många faktorer som under/ efter graviditet, i övergångsåldern eller hög ålder.

Q. Är urininkontinens hos män relaterat till ålder? +

Problem med urinläckage kan uppkomma från olika orsaker. För män är de flesta relaterade till prostatan. Inkontinens kan också vara en följd av diabetes, medicinsk användning eller psykologiska problem. Alla dessa faktorer kan påverka ett bekymmer med inkontinens, vilket betyder att det finns många andra orsaker än att det är åldersrelaterat.

Q. Vem upplever problem med inkontinens? +

De flesta kvinnor upplever någon typ av urinläckage under sin livstid. Ca 10-15% av alla kvinnor i Norden har bekymmer mer än en gång i veckan och risken ökar med åldern. 1 av 5 män upplever också urinläckage. Man är absolut inte ensam om att uppleva läckage, och det är viktigt att förstå att det finns hjälpmedel och råd att få som underlättar enormt i vardagen.

Q. Vilka Attendsprodukter passar bäst för mig? +

Attends erbjuder ett brett sortiment av inkontinensprodukter, för alla typer och nivåer av inkontinens. Du kan alltid lita på att Attends produkter ska känna dig torr och säker i alla situationer. För att hitta den produkt som passar dig bäst kan du börja med att gå igenom vår €Produktvägledare€ eller klicka dig direkt in på alla produkter. Du har också möjlighet att välja produkter för kvinna eller man.

Q. Hur ofta bör jag byta produkt under dag/natt? +

När du använder din produkt brukar man säga att du bör byta cirka två gånger per dag, men det beror också helt på nivå av inkontinens och när du oftast har ditt läckage och hur mycket. I många fall kan läckaget vara som störst under nattetid och väldigt lite under dagen eller tvärtom och då bör man schemalägga sina byten efter detta.

Q. Hur ofta bör jag tömma blåsan? +

Detta beror mycket på din ålder, kroppsbyggnad, diet, vätskeintag och dagliga aktivitetsnivå. De flesta människor tömmer blåsan mellan 4 och 8 gånger under en dag, och någon gång under natten. Det finns ett samband med att äldre människor gör fler toalettbesök nattetid än yngre. Naturligt förändras kroppen med åldern bl.a. tappar blåsan mycket av sin elastik. Läs mer om olika typer av inkontinens här på hemsidan.

Q. Hur ser jag hur mycket Attends produkter absorberar? +

Attends produkter är numrerade från 0 till 10, där 0 har den lägsta kapaciteten och 10 den högsta absorptionskapaciteten.

  • Absorptionskapacitet 0 – 3 är för lätt inkontinens.
  • Absorptionskapacitet 4 – 5 är för medel inkontinens.
  • Absorptionskapacitet 6 – 10 är för tung inkontinens.

Q. Hur kan man behandla inkontinens? +

Du bör kontakta och prata med din läkare om hur du upplever läckageproblemen. Läkaren kan undersöka, ställa en diagnos och rådgöra om hur du kan gå vidare. Det finns idag mediciner som kan hjälpa mot inkontinens, beroende på orsaken kan dessa bidra till en bättre muskelstyrka i blåsan. Dessa mediciner är troligt att de ska användas under flera månader. Operation kan också bara ett alternativ. Dock är urinblåsan det enda organ i människans kropp som inte kan bytas ut helt. Det finns många självhjälps-tekniker för att minska sin inkontinens som:

  • Träna upp blåsan genom fasta toalettbesök, speciellt om blåsan har blivit uttöjd av att du väntar för länge med att gå på toaletten när du har behov för det eller när du har problem med att tömma blåsan helt. Du bör aldrig knipa strålen, töm blåsan ordentligt.
  • Olika övningar kan hjälpa kvinnor att stärka bäckenbottenmusklerna som har blivit svaga eller slappa efter en graviditet eller förlossning. Men både kvinnor och män bör göra regelbunda bäckenbottenövningar för att stärka musklerna.
  • Kontrollera också om det kan vara andra orsaker som ökar trycker mot blåsan, som exempel förstoppning. Att gå ner i vikt om du är överviktig kan också hjälpa.

Q. Jag är en ganska ung man och har nu börjat få symptom på urinläckage. Jag trodde detta var något som bara drabbade äldre män? +

Män kan uppleva urinläckage på grund av ålder. För män är de flesta orsaker relaterade till prostatan. Inkontinens kan också orsakas av diabetes, medicinsk användning eller psykiska problem. Alla dessa faktorer kan vara orsaken till inkontinensbesvär, och några av dem är åldersrelaterade. Läs mer om olika typer av inkontinens för män här på hemsidan.

Q. Kan jag använda vanliga menstruationsbindor istället för inkontinensskydd? +

Attends produkter är speciellt utvecklade för att absorbera urin. Ett menstruationsskydd har inte den möjligheten att absorbera tunnflytande vätska som urin lika snabbt och säkert som ett inkontinensskydd. Menstruationsskydd är utvecklat för att hantera blod som har en tjockare konsistens än urin. Attends produkter erbjuder också teknologin Odour Protection som reducerar risken för otrevlig lukt.

Q. Räcker det med att jag använder ett sorts skydd av Attends produkter? +

Inte nödvändigtvis. Någon gång kan du behöva ett litet skydd under dagen då du har en annan tillgänglighet till toalettbesök, men du kanske är i behov av ett annat skydd till natten som har större absorption och kapacitet. Det kan även finnas tillfällen där du är i behov av ett större skydd dagtid; vid aktivitet i samband med exempelvis träning på gymmet, en långpromenad, en längre bilresa eller ett besök i affären. Det är viktigt att du provar dig fram med olika absorptionskapaciteter, typer av skydd och fixeringar, så att du känner att det/de skydd du har passar just dig så att du känner dig trygg i alla olika situationer.

Q. Syns det att jag använder ett inkontinensskydd? +

Attends produkter är mycket tunna och diskreta, och tack vare en speciell teknologi har de hög absorptionskapacitet. Det innebär att du inte behöver bekymra dig för ditt läckage och att du kan känna dig säker i alla situationer. Läs mer om vårt löfte "Torrhet & Diskretion" här på hemsidan.