6 tips för dig med inkontinens

Tips och råd till dig

Miljoner av människor drabbas av inkontinens runt om i världen. I Sverige beräknas ungefär en kvartsmiljon vara drabbade av urininkontinens – så du är inte ensam! Här beskriver vi några enkla anpassningar i din vardag som du kan göra själv för att lindra besvären:

 

  • Hälsosam kost - Övervikt kan öka trycket på urinblåsan och/eller urinröret och därmed orsaka ökade problem med läckage.
  • Vätskeintag - Försök att dricka minst 6-8 glas (1,5-2 liter) vatten varje dag.
  • Bäckenbottenträning - Visste du att genom att träna bäckenbottenmuskelaturen så kan du minimera eller till och med eliminera inkontinensproblem?
  • Begränsa ditt koffeinintag - Koffein har kopplats till blåsbesvär, så att begränsa ditt intag kan ha en positiv effekt på din blåsdysfunktion.
  • Sluta eller begränsa din rökning - Vi vet - det är svårt! Men är du medveten om att rökning även kan ha en negativ effekt på dina inkontinensproblem? Genom att sluta röka kan du exempelvis minska din hosta vilket kan ha en positiv effekt på dina problem med urinläckage.
  • Sök hjälp - du är inte ensam! Även om du kanske känner dig generad över att söka hjälp är det en god idé att boka en tid till din läkare eller sjuksköterska om du har problem med urinläckage. Vårdpersonal träffar dagligen människor med dessa besvär och har stor vana att utreda, behandla och stötta dig som drabbas. Urininkontinens är ett vanligt problem och att träffa din läkare eller sjuksköterska kan vara det första steget mot att hitta ett sätt att effektivt hantera problemet. Vare sig du upplever ett mindre eller större läckage - det finns hjälp och behandling att få!

 

Om du har några frågor eller funderingar så finns vi också här för att hjälpa dig! Kontakta oss genom att använda vårt kontaktformulär här på hemsidan eller ring oss på 020 – 77 80 00.

Recent Articles